Top 5 beste achtbanen (2024)

ik ben Janno de eigenaar van de Efteling Fansite en hier heb ik mijn top 5 achtbanen.

Nummer 5

Mijn achtbaan die op nummer 5 staat is de Python, dat is een looping coaster van de fabrikant Vekoma.

Het is een korte achtbaan met een hele slome optakeling, maar dat is toch ook wel leuk, want dat bouwt spanning op en dan ga je naar beneden door twee loopings heen en dan maak je een bocht en ga je de kurketrekkers in en dan een helix naar beneden en dan kom je langzaam aan bij de remmen net voor het station.

De Python was mijn eerste achtbaan die over de kop ging en dat was voor mij toen een hele overwinning, het blijft een klassieker.

Nummer 4

Mijn achtbaan op nummer 4 is Vogelrok het is een spannende indoor coaster van de fabrikant Vekoma. Vogelrok heeft een hoge capaciteit met zijn drie treinen.

Op het moment dat je het station uit rijd kom je een vogel tegen die uit een ei komt. Vervolgens word je opgetakelt en dan ga je met een bocht naar beneden, daarna maak je een helix naar boven en ga je in een slangen kop, waar het achtbaan karretje wordt afgeremd. Dan denk je het is voorbij, maar dan ga je weer schuin naar beneden en maak je een paar bochtjes en dan kom je aan bij het station.

Wist je dat de baan van Vogelrok heel dicht op elkaar zit in een kleine ruimte? Zoek maar eens naar foto’s waar de werk verlichting aan staat.

Nummer 3

Op nummer 3 staat de Vliegende Hollander, dit is een waterachtbaan van de fabrikant Kumbak. De Vliegende Hollander is ook het enige project van Kumbak, want korte tijd later is het bedrijf failliet gegaan.

De opstapplaats is denk ik de mooiste van heel de Efteling, je voelt hier de sfeer van een haven in de avond.

Als het bootje vertrekt kom je bij de eerste scene aan. Je ziet hier een groot schip waar een emmer water omhoog wordt gehesen.

De scene met de meeste sfeer vindt ik de mist scene. Je bootje vaart door dichte mist en je hoort allerlei geluiden van bijvoorbeeld een scheepsbel in de verte, die sfeer van het geluid en de dichte mist is simpel maar trekt je echt in het verhaal.

Wat nieuw is, is de scene waar de scheeps wrakken liggen en het gaat regenen en onweren. Dit is stukken mooier dan het was. Vervolgens komt er een kleine optakeling en dan ga je naar beneden en dan klik je bootje vast op de ketting van de grote optakeling en hang je even stil.

Na een paar seconden wordt je opgetakelt naar de top en dan maak je een schuine bocht naar beneden ga je door een mist tunnel heen en dan een airtime heuvel dan maak je een schuine bocht naar links en dan zijn er remmen en dan ga je weer met een schuine bocht naar beneden en dan een heuvel en dan splash je. Vervolgens vaar (rijd) je naar binnen toe. Dat is tevens het nadeel van deze attractie, je krijgt niet echt het vaar gevoel, wat je bij Poseidon in Europa Park wel hebt.

Nummer 2

Op mijn nummer 2 staat de Dive coaster Baron 1898 van de fabrikant B&M. Wil je een ritje maken dan sta je meestal een half uur te wachten. Als je de wachtrij voorbij bent, heb je eerst twee voorshows, daar zeg ik niet te veel over, want dat mag je zelf beleven.

Als je naar binnen loopt bij het station, kom je in een grote hal waar het karretje al klaar staat voor vertrek. Als de beugels goed zijn gecontroleerd kom je aan bij een voorshow, waar het verhaal wordt verteld en uitgebeeld.De optakeling gaat snel en je ziet aan beide zijden een wiel draaien en als je boven bent, blijf je even stil hangen met je gezicht recht omlaag en dan stort je recht naar beneden de grond in. Daarna kom je er met een halve looping uit dan ga je gelijk de zero g roll in en dan een helix naar beneden en dan kom je in een bocht met airtime en dan is de rit al voorbij. Weer zoals we van de Efteling gewend zijn is het een korte, maar vooral soepele rit.

Nummer 1

Op nummer 1 staat Joris en de Draak de spannende houten achtbaan van Great Coasters International.

Het is een racer achtbaan, dat wil zeggen dat er twee treintjes tegelijk gaan rijden en als het ware een race tegen elkaar houden. Waarom is dit voor mij de nummer 1 achtbaan. Snelheid, snelheid en snelheid. Wist je dat als je over de kop gaat in een achtbaan, dat dit de snelheid eruit haalt. Daarom hou ik zo van de originele houten achtbanen vanwege de snelheid.

Ook is de layout een standaard layout uit een catalogus, dat verklaart ook dat het een lange achtbaan is. De achtbanen die de Efteling zelf ontwikkeld zijn meestal klein, zodat er een bedrag overblijft voor de theming. En je ziet ook dat Joris en de Draak niet zo sterk is gethemed.

Er zijn ook nadelen aan houten achtbanen en dat is dat ze veel onderhoud nodig hebben en als dat niet goed gebeurt dat deze achtbanen niet meer soepel lopen en ik ze juist ga vermijden vanwege de pijn die je erin kan krijgen. Zo ga ik niet meer in de houten achtbaan in Movie Park en laatst vond ik Troy ook minder soepel.

Je zou denken waar staat Max en Moritz die staat niet in de lijst want de Efteling heeft 6 achtbanen. Ik heb een top 5 gemaakt omdat ik Max en Moritz geen leuke achtbaan vindt. Ik snap wel voor de kleintjes is het een mooie achtbaan om te beginnen. Toen ik klein was begon ik met de BOB baan, ik mis deze baan nog steeds, misschien is dat de reden waarom ik Max en Moritz niets vindt?

Top 5 beste achtbanen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 6392

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.