Serviciul alocaţii şi indemnizaţii | Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti (2024)

Instituția competentă în ceea ce privește aprobarea șiplata acestor drepturieste Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București cu sediul în strada Ion Câmpineanu nr. 20, sector 1, București, relatii cu publicul Bd. Magheru nr. 7, Sector 1, adresa e-mail: apismb@mmanpis.ro

Stimulentul de inserție pentru creșterea copilului, acordat în baza OUG nr. 111/2010 cu modificările și completările ulterioare:

Acte necesare dosar
vezi mai mult

  • cerere tip;
  • actele de identitate ale ambilor părinți;
  • certificatul de naștereal copilului pentru care se solicită dreptul , hotărârea judecătorească de încredințare în vedereaadopțieisau de încredințare a adopției, hotărârea judecatorească sau hotărârea comisiei pentru protecția copilului pentru măsuraplasamentuluiîn regim de urgență ;
  • certificatul de căsătorie (dacă părinții sunt căsătoriți);
  • certificatul de încadrare într-un grad de handicap copil (dacă e cazul);
  • GDPR ambii părinți;
  • Declarație solicitant;
  • Declarația celuilalt părinte;
  • Notă informare (semnată de solicitant);
  • Declarația pe proprie răspundere (se completează de solicitant, pentru dosarele depuse online).
  • Extras de cont al solicitantului (dacă dorește să se facă plata în cont bancar);

Termen de depunere dosar stimulent de inserție:

Pentru persoanele care solicită acordarea stimulentului de inserție după împlinirea de către copil a vârstei de 2, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități, prevăzut la art. 7 alin. (2) (650 lei) din ordonanța de urgență, acesta se acordă după cum urmează:

  1. începând cu ziua următoare celei în care persoana îndreptățită realizează venituri supuse impozitului, cu respectarea termenului prevăzut la art. 15 alin. (1) lit. c^1) din ordonanta (dacă cererea este depusă în termen de 30 de zile lucrătoare de la această dată);
  2. începând cu data depunerii cererii în cazul în care cererea este depusă peste termenul prevăzut la art. 15 alin. (1) lit. c^1) din ordonanța de urgență.

Formulare
vezi mai mult

Venituri
vezi mai mult

Venituri obținute în calitate de salariat:

  • adeverința tip eliberată de angajator;
  • dispoziția/decizia de reluare a activității;

Activități independente:

Venituri obținute Persoană Fizică Autorizată

  • Rezoluția de la Camera de Comerț privind reluarea activității
  • Dovada reluării activității de la ANAF;
  • Adeverința tip pentru solicitarea stimulentului de inserție;
  • Adeverința cu perioada concediului de sarcină și lăuzie, precum și cu plățile efectuate eliberată de CASMB;(este necesară atunci când se solicită stimulentul de inserție după finalizarea concediului de maternitate);
  • în situația în care nu a beneficiat de concediul pentru sarcină și lăuzie este necesară o declarație pe proprie răspundere în acest sens;

Venituri obținute din drepturi de autor

  • Dovada reluării activității (decizie, act adițional, copie, contract, etc.);

Venituri independente, obținute din exercitarea profesiei de avocat, notar public sau medic:

  • Dovada reluării activității ANAF;
  • Adeverința cu perioada concediului de sarcină și lăuzie, precum și cu plățile efectuate eliberată de CASMB sau OPSNAJ, de Casa de Asigurări a Avocaților (este necesară atunci când se solicită stimulentul de inserție după finalizarea concediului de maternitate);
  • Declarație pe propria răspundere cu privire la concediul de maternitate (dacă nu a beneficiat);
  • Dovada reluării activității, a notarului public, de la Colegiul director al Camerei, predarea sigiliilor, a timbrului sec și a dispozitivului digital de semnătură electronică.

în conformitate cu prevederile ordonanței de urgență nr.26/2021 semenține la nivelul de 650 lei a stimulentului de inserțieacordat pentru:

  • persoanele care realizează venituri supuse impozituluidupă împlinireade către copil a vârstei de 6 luni (1 an în cazul copilului cu handicap) oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani (3 ani în cazul copilului cu dizabilități);
  • persoanele care realizează venituri supuse impozituluidupă împlinireade către copil a vârstei de 2 ani (3 ani în cazul copilului cu dizabilități) oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani (4 ani în cazul copilului cu dizabilități).
  • acordarea stimulentului de inserție părintelui care are în întreținere copii cu vârsta cuprinsă între 2 (3) și 3 (4) ani în cazul în care, după încetarea unui raport de muncă sau de serviciu, se reangajează, precum și în situația în care acesta beneficiază de concediile medicale prevăzute de OUG nr. 158/2005, cu modificările și completările ulterioare, respectiv concediile pentru recuperarea capacității de muncă, concediile de îngrijire a copilului bolnav, mai puțin concediile de maternitate.
  • Părinții aflați în concediu pentru creșterea copiilor vor primi unstimulent de inserție majorat la 1.500 de lei, dacă revin în activitate înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni sau 1 an în cazul copilului cu handicap. Suma este acordată până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.

Beneficiari
vezi mai mult

Poate beneficia de stimulentul de inserție pentru creșterea copilului:

  • Oricare dintre părinții firești ai copilului;
  • Oricare dintre soții cărora li s-a încredințat copilul în vederea adopției sau au adoptat copilul;
  • Persoana care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgență;
  • Asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii săi naturali ori adoptați;
  • Persoana care a fost numită tutore;

Pentru a beneficia de stimulentul de inserție pentru creșterea copilului :

  • Solicitantul trebuie să fi realizat în ultimele 24 de luni anterior datei nașterii copilului, timp de 12 luni, venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal, prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit se intelege:venituri din salarii, șomaj, din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, din activități agricole, silvicultură și piscicultură;
  • Printre altele, perioadă asimilată este considerat și intervalul de timp în care persoana solicitantă a dreptului "frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învățământului preuniversitar, sau, după caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licență ori de master, student-doctorand".
  • Solicitantul trebuie să realizeze venituri la data solicitării stimulentului de inserție și pe toată perioada în care beneficiază de acest drept.

Stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 alin. (2) [în c*ntum de 650 lei după împlinirea de către copil a varstei de 2 ani/ 3 ani copil dizabilitate] din ordonanța de urgență se acordă oricăruia dintre părinți sau oricăreia dintre persoanele prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanța de urgență, care a efectuat cel puțin o lună de concediu pentru creșterea copiilor.

Stimulentul de inserție acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu dizabilități, nu se cumulează cu indemnizația care se acordă pentru copilul cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între 3-7 ani;

Stimulentul de inserție în cuantum de 650 lei se acordă și în situația în care certificatul de încadrare în grad de handicap al copilului expiră după împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani.

în situația persoanei îndreptățite care beneficiază de stimulentul de inserție în cuantum de 650 lei, al cărei copil este încadrat în grad de handicap după împlinirea vârstei de 3 ani, stimulentul de inserție se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani.

în această situație, prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de inserție se face în baza unei noi cereri completate de persoana îndreptățită și a copiei după certificatul de încadrare în grad de handicap.

Nu se suspendă plata stimulentului de inserție în situația persoanelor îndreptățite aflate în plata stimulentului de inserție care solicită următoarele concediie medicale:

  1. concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii;
  2. concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
  3. concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav;
  4. concedii medicale și indemnizații de risc maternal.
    cu excepția celui pentru maternitate;

În conformitate cu modificările aduse de Ordonanța nr.26/2021, este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în toate situațiile pe plată a stimulentului de inserție prevăzute la art. 7 alin. (1) și (2).

Serviciul alocaţii şi indemnizaţii | Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 6238

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.